Карта бойових дій в Україні 20 березня

Карта бойових дій в Україні 20 березня.

Карта бойових дій в Україні 20 березня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
20 березня 2023 07:33
Автор: Дарья Кунец

Сьогодні, 20 березня, в Україні розпочалася 390-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. В Росії зростає занепокоєність щодо можливого українського контрнаступу поблизу Бахмута або на півдні України.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 20 березня. 

Темп російських наступальних операцій на театрі бойових дій в останні тижні сповільнився, що свідчить про те, що російський весняний наступ на Донбасі наближається до кульмінації. Українські офіційні особи зазначили, що значні російські втрати поблизу Вугледара серйозно стримують здатність російських військ проводити подальші наступальні операції в Донецькій області.

Українські війська, ймовірно, провели локалізовану контратаку на південний захід від Бахмута на тлі зростаючої дискусії в Росії щодо можливого контрнаступу України в районі Бахмута. Геолокаційні кадри, опубліковані 19 березня, показують, що українські сили провели успішну контратаку на південний захід від Іванівського (6 км на захід від Бахмута) і відкинули російські сили далі від траси T0504 у цьому районі.

Відомий російський військовий блогер заявив, що українські сили наразі здатні посилити контратаки для стабілізації лінії фронту навколо Бахмута. Дедалі зростаючі дискусії в Росії щодо неминучого контрнаступу України в районі Бахмута свідчать про те, що російські джерела дедалі більше не впевнені щодо здатності російських військових утримати ініціативу навколо Бахмута.

Заяви українських військових про темпи та перспективи поточних наступальних операцій Росії можуть свідчити про те, що загальний весняний наступ Росії наближається до кульмінації. Речник Східного угруповання військ України полковник Сергій Череватий 19 березня заявив, що Росія не змогла зібрати достатньо сил для передбачуваного великого наступу на Донбасі, і зазначив, що нинішні наступальні дії РФ не можна назвати "великою стратегічною операцією", що російські сили не можуть навіть завершити тактичне захоплення Бахмута, що підтверджує оцінку ISW про те, що наступ "вагнерівців" поблизу Бахмута, ймовірно, наближається до кульмінації. Російським військам також важко досягти значних успіхів в інших місцях уздовж лінії фронту, зокрема в районі Авдіївки-Донецька та Вугледара.

Триваючі російські наступальні дії вздовж лінії Сватове-Кремінна, навколо Бахмута, а також уздовж лінії фронту Авдіївка-Донецьк і Вугледар не дали більш ніж додаткових тактичних здобутків у перші кілька місяців 2023 року. Росія направила близько 300 000 мобілізованих солдатів, які називаються до часткової мобілізації у вересні 2022 року з метою проведення саме такого весняного наступу, до цих різноманітних наступальних зусиль. Якщо 300 000 російських солдатів не змогли дати Росії вирішальної наступальної переваги в Україні, дуже малоймовірно, що залучення додаткових сил у майбутніх хвилях мобілізації призведе до кардинально інших результатів цього року. Таким чином, Україна має хороші можливості для того, щоб відновити ініціативу та розпочати контрнаступ на критичних ділянках поточної лінії фронту.

Російський президент Володимир Путін відвідав окупований Маріуполь 19 березня, ймовірно, щоб створити імідж невразливості та продовжити спроби представити себе лідером, який брав участь у війні. Візит Путіна до Маріуполя включав високопоставлені зустрічі з мешканцями, дивну поїздку містом, де Путін нібито сам керував автомобілем, а також брифінг російського віце-прем’єр-міністра Марата Хуснулліна про зусилля з відновлення міста.

Імовірно, перший візит Путіна в окуповану Україну за межі Криму Кремль представив як спонтанну прогулянку, щоб показати Путіна як непереможного лідера військового часу, який може безтурботно відвідувати зону бойових дій. Ймовірно, Путін вирішив відвідати Маріуполь, оскільки це місто, захоплене з травня 2022 року, яке знаходиться далеко від лінії фронту, де російські війська та окупаційні чиновники вже запровадили жорсткі заходи безпеки. Путін також, ймовірно, мав на увазі, що його візит стане відповіддю на ордер на арешт Міжнародного кримінального суду за його причетність до військових злочинів, пов’язаних із депортацією українських дітей, щонайменше 1000 з яких російські чиновники депортували лише з Маріуполя.

Карта бойових дій в Україні 20 березня.Карта бойових дій в Україні 20 березня. Фото: ISW

Російські війська продовжували обмежені наступальні дії на лінії Куп’янськ - Сватове - Кремінна.

Карта бойових дій в Україні 20 березня.Карта бойових дій в Україні 20 березня. Фото: ISW

Російські сили, ймовірно, досягли незначних успіхів біля Богданівки (6 км на північний захід від Бахмута) на тлі продовження російських наступальних операцій у Бахмуті та навколо нього.

Крім того, окупаційні війська продовжують наступальні дії вздовж околиць міста Донецька і, можливо, просунулися до Бердичіва, приблизно за 10 км на північний захід від Авдіївки.

Карта бойових дій в Україні 20 березня.Карта бойових дій в Україні 20 березня. Фото: ISW

Карта бойових дій в Україні 20 березня.Карта бойових дій в Україні 20 березня. Фото: ISW

Російські війська продовжували зводити оборонні укріплення по всій південній Україні.

В окупованій Херсонській області невідомі вбили командира взводу патрульно-постової служби МВС РФ, замінувавши автомобіль. Українські ЗМІ висунули гіпотезу, що напад міг бути партизанським нападом або результатом внутрішньої боротьби Росії.

Карта бойових дій в Україні 20 березня.Карта бойових дій в Україні 20 березня. Фото: ISW

Карта бойових дій в Україні 20 березня.Карта бойових дій в Україні 20 березня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах