Карта бойових дій в Україні 16 березня

Мапа бойових дій в Україні 16 березня 2023 року.

Мапа бойових дій в Україні 16 березня 2023 року. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
16 березня 2023 08:11

Сьогодні, 16 березня, в Україні розпочалася 386-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Загальний темп російських операцій в Україні, мабуть, знизився, порівняно з попередніми тижнями.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 16 березня.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Прес-секретар Українського об'єднаного прес-центру Сил оборони Таврії полковник Олексій Дмитрашковський заявив 15 березня, що російські наступальні дії значно скоротилися за останній тиждень, і зазначив, що щоденні російські наземні атаки скоротилися з 90-100 атак на день від 20-29 на день. Дмитрашківський повідомив, що російські війська дещо втратили наступальний потенціал через значні втрати в живій силі та техніці.

Загальний наступ групи Вагнера на Бахмут, схоже, наближається до кульмінації. Українські військові джерела відзначають помітне зниження кількості нападів у Бахмуті та його околицях, особливо за останні кілька днів. Творець ПВК "Вагнер" Євген Пригожин нещодавно підкреслив, що повідомлення про брак боєприпасів далися взнаки на здатності "Вагнера" продовжувати наступ на Бахмут, і заявив 15 березня, що через брак боєприпасів і запеклих боїв Вагнеру довелося розширити оточення Бахмута.

Нещодавні завоювання Вагнера на північ від Бахмута дозволяють припустити, що жива сила, артилерія та втрати техніки в боях за Бахмут, ймовірно, обмежать здатність Вагнера завершити оточення Бахмута або отримати значну територію в боях за міські райони.

Повідомляється, що міжнародні журналісти отримали від Кремля довгостроковий стратегічний документ щодо дестабілізації Молдови та повернення її до сфери впливу Росії до 2030 року.

Також з'явилася інформація, що Кремль доручив Міністерству оборони Росії (МО) набрати 400 тисяч контрактників, починаючи з 1 квітня.

Українські партизани знищили російського колабораціоніста внаслідок вибуху СВУ у Мелітополі Запорізької області.

Карта бойових дій в Україні 16 березня.Карта бойових дій в Україні 16 березня. Фото: ISW

15 березня російські війська не завдавали жодних підтверджених наземних ударів на північний захід від Сватового.

Також вони завдали обмежених наземних ударів уздовж лінії Сватово-Кременна та південніше Кремінної. За повідомленням Генштабу України, російські війська провели безуспішні наступальні операції в районі Білогорівки (12 км на південь від Кремінної) та Спірного (26 км на південь від Кремінної).

Карта бойових дій в Україні 16 березня.Карта бойових дій в Україні 16 березня. Фото: ISW

Російські війська продовжували наступ у районі Бахмута 15 березня. На кадрах з геолокацією, опублікованих 14 березня, видно, як сили групи Вагнера борються за нові позиції приблизно за 4 км на північний захід від Бахмута, що вказує на те, що група Вагнера просунулась на північний захід від Бахмута у напрямку до лінії Богданівка. Хромове.

15 березня російські війська продовжували наступальні операції вздовж лінії фронту Авдіївка-Донецьк. За повідомленням Генштабу України, російські війська вели безуспішні наступальні операції у районі Авдіївки у районі н. п. Степове (8 км на північний захід від Авдіївки), Кам'янка (4 км на північний схід від Авдіївки), Північне (5 км на захід від Авдіївки) та Новокалинове (13 км на північний захід від Авдіївки); на північно-західній околиці Донецька в районі Невельського, Першотравневого та Водяного; та на південно-західній околиці Донецька в районі Мар'їнки, Перемоги та Новомихайлівки.

Міністерство оборони України опублікувало 14 березня зображення російського щоденника, знайденого неподалік Вугледара, в якому показано величезні втрати під час російських атак у цьому районі. У щоденнику повідомляється, що під час штурмів протягом чотирьох днів вижили 57 із 434 відправлених у бої російських солдатів, що становить трохи більше 13% виживання.

Карта бойових дій в Україні 16 березня.Карта бойових дій в Україні 16 березня. Фото: ISW

Російський військор заявив, що українські сили намагалися вести наступальні дії через річку Дніпро у Херсонській області. Також він повідомив, що українські сили намагалися провести морський десант із Нікополя Дніпропетровської області через Каховське водосховище у напрямку російських позицій вздовж східного (лівого) берега водосховища у Запорізькій області.

Російські війська продовжують будівництво оборонних укріплень на півдні України. На супутникових знімках, опублікованих 14 березня, видно збільшення російських укріплень біля Чистопілля Запорізької області (на північ від Токмака) у період з 4 грудня 2022 р. по 9 березня 2023 р. На супутникових знімках також видно, що російські сили збільшили кількість загороджень та око вздовж доріг у Херсонській області, які ведуть до окупованого Криму за останні кілька місяців.

Карта бойових дій в Україні 16 березня.Карта бойових дій в Україні 16 березня. Фото: ISW

Карта бойових дій в Україні 16 березня.Карта бойових дій в Україні 16 березня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах