Карта бойових дій в Україні 15 березня

Карта бойових дій в Україні 15 березня.

Карта бойових дій в Україні 15 березня. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
15 березня 2023 07:39
Автор: Дарья Кунец

Сьогодні, 15 березня, в Україні розпочалася 385-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російські війська здійснили обмежені наземні атаки на північний схід від Куп’янська та вздовж лінії Сватове-Кремінна. А також просунулися в межах Бахмута та продовжили штурмувати українські позиції вздовж лінії фронту Авдіївка–Донецьк і на заході Донецької області.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 15 березня.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький 14 березня заявив, що Польща може передати Україні багатоцільові винищувачі МіГ-29 протягом чотирьох-шести тижнів. Моравецький заявив, що Польща готова передати Україні невизначену частку свого парку з 28 винищувачів МіГ-29 для України в рамках міжнародної коаліції. Військово-повітряні сили України мають на озброєнні МіГ-29 і зможуть використовувати їх у контрнаступальних операціях, якщо Україна отримає їх завчасно.

Російська влада продовжує заходи з мобілізації російської оборонно-промислової бази для тривалої війни, включаючи заходи, які змусять Кремль вибирати між кваліфікованими робітниками і кваліфікованим військовим персоналом, який воює в Україні.

Карта бойових дій в Україні 15 березня.Карта бойових дій в Україні 15 березня. Фото: ISW

Російські війська здійснили обмежені наземні атаки на північний схід від Куп’янська та вздовж лінії Сватове-Кремінна. Генштаб України повідомив, що російські війська провели невдалі наступальні операції на північний схід від Куп’янська поблизу Дворічної та Гряниківки.

У Генштабі України повідомили, що російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу Невського, Червонопопівки, Діброви, Білогорівки та Берестового. Голова Луганської обласної адміністрації України Сергій Гайдай повідомив, що російські війська в цьому районі втрачають до роти (30-100 осіб) на добу, але не зменшують кількість обстрілів на рубежі Сватове-Кремінна.

Карта бойових дій в Україні 15 березня.Карта бойових дій в Україні 15 березня. Фото: ISW

Російські сили просунулися в межах Бахмута та продовжують наземні атаки в місті та його околицях 14 березня. Геолокаційні кадри, опубліковані 13 березня, показують, що російські війська просунулися вздовж вулиці Садової на півдні Бахмута. 14 березня російські військові блогери широко стверджували, що "вагнерівці" захопили завод "Востокмаш" у північній частині комплексу AZOM на північному заході Бахмута, і опублікували зображення, на яких нібито показано бойовиків всередині "Востокмаша". Російські джерела також стверджували, що "вагнерівці" наступають на північний захід від Бахмута в напрямку Оріхово-Василівка, Залізянське, Міньківка. Один військовий блогер повідомив, що бої все далі просуваються в напрямку західного Бахмута і що бойовики ПВК "Вагнера" намагаються вийти на лінію Хромове - Богданівка, за 5 км на захід від Бахмута. У Генштабі України повідомили, що російські війська ведуть позиційні бої в Бахмуті та його околицях, а українські війська відбили російські атаки на сам Бахмут; на північ від Бахмута біля Васюківки; на північний захід від Бахмута біля Ягідного, Оріхово-Василівки, Дубово-Василівки, Міньківки та Григорівки, а також на захід від Бахмуту поблизу Хромового та Іванівського.

Карта бойових дій в Україні 15 березня.Карта бойових дій в Україні 15 березня. Фото: ISW

Російські війська продовжують будівництво фортифікаційних споруд в окупованих Запорізькій та Херсонській областях. Опубліковані 13 березня геолокаційні зображення показують російські блокпости та оборонні споруди на південь від Токмака Запорізької області. Раніше ISW повідомляв, що деякі російські військові блогери припускають можливий український контрнаступ на півдні України, що свідчить про зростання занепокоєння в російському інформаційному просторі щодо української бойової потужності.

14 березня російські війська обстріляли населені пункти Запорізької, Херсонської, Дніпропетровської та Миколаївської областей.

Карта бойових дій в Україні 15 березня.Карта бойових дій в Україні 15 березня. Фото: ISW

Карта бойових дій в Україні 15 березня.Карта бойових дій в Україні 15 березня. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах