Перехід на літній час 2023: коли в Україні потрібно перевести стрілки годинника

Перехід на літній час 2023: коли в Україні потрібно перевести стрілки годинника.

Перехід на літній час 2023: коли в Україні потрібно перевести стрілки годинника. Фото: unsplash.com

Події
13 березня 2023 23:04

Наприкінці березня в Україні потрібно буде перевести стрілки годинника на годину вперед, щоб перейти із зимового на літній час.

Цього року українцям слід перевести час на годину вперед в останню неділю березня – у ніч із 25 на 26 березня о 03:00. І хоч цифрові пристрої та смартфони зроблять автоматично, не варто забувати про механічний годинник, де час потрібно буде перевести вручну.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Ще з 1996 року Єврокомісія виступає за відміну переходу на зимовий та літній час. Останнім роком переведення стрілок мав стати 2021 рік. Проте процес скасування затягнувся через деякі проблеми з різними часовими поясами в країнах ЄС. Тож до 2026 року ми ще мінятимемо час навесні на літній, а восени – на зимовий.

Для чого це роблять?

Якщо дивитися на історію цієї дії глобально, то вперше про ідею переводити годинник заговорив американський політик та вчень Бенджамін Франклін у 18 столітті.

Спочатку в основі переходу на літній та зимовий час лежала екологічна ідея раціонально використовувати електроенергію та світловий день. Передбачалося, що це допомагало зменшити обсяги палива, яке використовувалося для вироблення електрики.

Однак у наші дні все більше людей вважають, що це лише пережиток минулого і з погляду економіки вже не настільки ефективно. Також зміна часу має поганий вплив на організм, тому що людині доводиться перебудовуватися на новий ритм, що загрожує збоєм біоритмів.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах