Отримай відповідь: що робити, якщо вам відмовляють у щепленні

Отримай відповідь: що робити, якщо вам відмовляють у щепленні.

Отримай відповідь: що робити, якщо вам відмовляють у щепленні. Фото: Vgorode

Події
14 жовтня 2022 23:50

МОЗ України нагадує про те, що ризик підхопити інфекцію під час війни сильно зріс. При цьому відмова у вакцинації є незаконною.

Вакцинація від хвороб, перерахованих у Національному календарі щеплень, є безкоштовною і в державних медустановах, і у приватних, які мають договір з Національною службою здоров'я України.

У МОЗ нагадують, що для вакцинації від COVID-19 не обов'язково мати декларацію із сімейним лікарем. Також не потрібна місцева прописка. Якщо вам відмовляють у вакцинації на цій підставі, варто знати, що це є незаконним.

Якщо причиною відмови у вакцинації є небажання медпрацівників відкривати новий флакон коронавірусної вакцини, за відсутності інших бажаючих вакцинуватися, це теж порушення правил. Необхідно послатись на лист МОЗ від 2 лютого 2022 року керівникам структурних підрозділів з питань охорони здоров'я обласних державних адміністрацій. Згідно з цим листом, медпрацівники повинні відкрити флакон з вакциною, призначеною для кількох людей, з приходом першого пацієнта.

Якщо аргументація не допомагає, а у вакцинації вам все одно відмовляють, то МОЗ рекомендує наступний порядок дій. Спочатку потрібно звернутися до головного лікаря медустанови та пояснити йому, що вас не бажають вакцинувати.

Якщо ж і головний лікар відмовляє у вакцинації, тоді слід написати офіційну скаргу до департаменту/управління охорони здоров'я вашого міста чи області. Причому у скарзі потрібно вказати ПІБ та посаду того медика (медиків), який відмовив у вакцинації, та описати проблемну ситуацію.

Скаргу можна подати по телефону контакт-центру МОЗ (0 800 60 20 19), або через інтернет, заповнивши форму за наступним посиланням.

Нагадаємо, нещодавно Vgorode писав, що в медичних закладах Києва зараз у доступній кількості є такі вакцини : Comirnaty від компанії Pfizer; CoronaVac від Sinovac; Janssen від Johnson & Johnson Крім першої та другої доз вакцинації будь-який бажаючий може зробити бустерну і другу бустерну дози.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах