Грошова допомога українцям під час війни: хто і як може отримати
Грошова допомога українцям під час війни: хто і як може отримати
Події
04 серпня 2022 16:30
Грошова допомога українцям під час війни: хто і як може отримати - фото: Vgorode.ua

З початку повномасштабної російської агресії в Україні, понад 6,6 мільйонів українців виїхали за кордон або перемістилися до інших областей. Водночас 5,5 мільйонів раніше переміщених осіб повернулися додому. Однією з причин повернення, є проблема з працевлаштуванням.  

За даними дослідження проведеного Міжнародною організацією з міграції (МОМ) із 17 до 23 липня, 60% осіб, які мали роботу до свого переміщення, наразі її втратили. 9% внутрішньо переміщених осіб не мали жодного доходу з початку війни, а 35% повідомили, що місячний дохід їхньої родини не перевищує 5 тисяч гривень, що на 1500 гривень менше за мінімальну зарплату в Україні.  
Тому, постраждалі від війни українці можуть отримати грошову допомогу від держави та різних міжнародних організацій.  

Vgorode зібрав інформацію про усі фінансові виплати. 

Щомісячна державна допомога на проживання ВПО   

З березня 2022 року Міністерство економіки впровадило щомісячну допомогу для внутрішньо переміщених осіб. Вона складає 2 тисячі гривень для людей старше 18 років та 3 тисячі гривень для дітей та осіб з інвалідністю.  

Для того, щоб отримати кошти, треба отримати статус ВПО:  

  • звернутись до ЦНАПу, органу соцзахисту населення або до представників місцевої влади (особисто);
  • подати заявку на статус ВПО через застосунок Дія. 

Переміщені особи і надалі отримуватимуть державні виплати. Нагадаємо, їх можуть отримати лише громадяни, які перемістилися з населеного пункту, де ведуться активні бойові дії. Також особи, яким зруйнували або пошкодили житло.  

Компенсація для тих, хто прихистив у себе вдома ВПО 

Господарі приватного будинку, які безкоштовно прихистили у себе вдома внутрішньо переміщену особу, можуть отримати компенсацію у розмірі 450 гривень.Для отримання компенсації, потрібно розмістити відомості про житло на веб-ресурсі "Прихисток".

Після розміщення ВПО власник житла повинен подати до виконкому місцевої ради заяву, у якій зазначається прізвище, ім’я та по батькові кожної з розміщених осіб та додати копії документів, що посвідчують їхню особу. Надавати дані про кількість переселенців та термін їх проживання не у своєму будинку потрібно кожного місяця. 

Компенсація за працевлаштування ВПО

Компенсація надається у розмірі 6500 гривень щомісяця за кожну працевлаштовану особу, за яку роботодавцем сплачується ЄСВ, на період воєнного стану. Подати заявку на отримання компенсації можна через сервіс Дія. Гроші можна отримати за перший та другий місяць роботи переселенця.

Варто зазначити, що допомога за працевлаштування внутрішньо переміщеної особи надається лише один раз. 

Грошова допомога від Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні 

З червня МКЧХ надає фінансову допомогу малозабезпеченим сім'ям із постраждалих громад. Розмір допомоги становить 2500 гривень на особу на місяць. Запланована тривалість цієї програми – 3 місяці. 

Допомогу можуть отримати сім'ї, які підпадають під два обов’язкові критерії: 

  • сім'я має офіційний статус малозабезпеченої та відповідно зареєстрована в Міністерстві соціальної політики України;
  • до 24 лютого 2022 року родина проживала в одній із громад, які постраждали від збройного конфлікту, незалежно від того, виїхала ця сім'я чи залишилася в громаді. 

Реєструватися для участі в програмі не потрібно, кошти будуть виділені тим, хто відповідає критеріям, на основі інформації, отриманої МКЧХ від Міністерства соціальної політики. 

Програма грошової допомоги від ЮНІСЕФ "Спільно"

ЮНІСЕФ разом із Міністерством соціальної політики України допомагають багатодітним родинам, які постраждали через війну та потребують фінансової підтримки. Сума грошової допомоги на місяць складає 2 220 гривень на кожного члена сім’ї, але не більше як на п’ятьох осіб. 

Участь у програмі можуть взяти сім’ї, які мають трьох і більше дітей до 18 років і ті, які мають одну дитину з інвалідністю до 18 років. 

Допомога надається родинам незалежно статусу ВПО, які перебувають у будь-якому регіоні України, але за умови, що вони не отримували грошової допомоги від ЮНІСЕФ чи іншої міжнародної гуманітарної організації після 24 лютого 2022 року. 

Якщо ваша родина належить до однієї із зазначених категорій та потребує фінансової підтримки, потрібно зареєструватися на офіційному сайті – тут. Щоб дізнатися важливі деталі щодо реєстрації та отримання допомоги можна також звертатися за номером гарячої лінії "Спільно" 0-800-600-017. 

Багатоцільова грошова допомога від ООН  

Грошова допомога надається внутрішньо переміщеним особам і допомагає вирішити їхні основні потреби: необхідність платити оренду, купувати їжу та предмети гігієни. 

Сума допомоги становить 2 220 гривень на кожного члена родини. Допомога надаватиметься протягом трьох місяців. Тобто, в цілому за три місяці – 6 660 гривень на одного члена сім’ї. 

Програма впроваджується в усіх областях, які приймають велику кількість переміщених осіб. А саме у Вінницькій, Дніпропетровській, Закарпатській, Львівській, Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій, Івано-Франківській та Полтавській.

Для отримання грошової допомоги від ООН потрібно звернутися до місцевих органів соціального захисту чи зателефонувати на номер 0-800-307-711.

Виплати від Всесвітньої продовольчої програми ООН

Розмір виплат – 2200 грн на людину. Максимум гроші можуть отримати три члени однієї родини. На сім’ю – 6600 грн. Кошти виплачуватимуть протягом трьох місяців.

Аби отримати виплати, потрібно оформити статус переселенця в органах соціального захисту, ЦНАПах або через державний портал Дія. Дані автоматично потрапляють до Міністерства соціальної політики. Списки тих, хто відповідає критеріям програми міністерство передає до Всесвітньої продовольчої програми ООН.

Людям, яким погодили виплату коштів, прийде смс повідомлення. Там інструкції, як отримати гроші.

Програма багатоцільової грошової допомоги МОМ 

Міжнародна організація з міграції (MOM) допомагає внутрішньо переміщеним особам. Сума грошової виплати становить 2200 гривень.

Для отримання допомоги людина має зареєструватися як ВПО в органах соціального захисту населення територіальної громади чи ЦНАП. Пріоритет надається: вагітним жінкам, самотнім батькам, які виховують дітей, сім’ям з двома дітьми і більше, домогосподарствам. де є люди з інвалідністю, людям похилого віку (65+ років).

Аби дізнатися деталі, звертайтеся на гарячу лінію організації за номерами 095-24-03-511; 067-40-66-327. 

Матеріальна допомога від запорізького благодійного фонду "Єдність за майбутнє" у партнерстві з Естонською радою у справах біженців  

Програма дійсна за фінансування Естонської ради у справах біженців, Міжнародного комітету порятунку, Управління ООН з координації гуманітарних питань (UN OCHA) та Всесвітньої продовольчої програми. 

Допомога надається:

  • цивільним родинам, які були травмовані або поранені внаслідок бойових дій;
  • родинам, які внаслідок бойових дій повністю втратили житло, або їхнє житло зазнало часткового руйнування і потребує ремонту;
  • одиноким матерям з неповнолітніми дітьми;
  • родинам, де є люди з інвалідністю або онкохворі, які потребують коштовного лікування;
  • тим, хто втратили роботу та залишились без прибутку;
  • ВПО;
  • малозабезпеченим сім’ям працездатного віку. 

Варто зазначити, що Фонд надає допомогу тільки тим, хто перебуває на території України. 

Якщо вам вирішили надати допомогу, ви отримаєте 2220 грн. Допомога може надходити один або три місяці, це залежить від області, в якій ви перебуваєте. 

Детальна інформація та як отримати допомогу – тут.

Виплати від Норвезької ради у справах біженців (NRC)

Ці кошти доступні українцям, які отримали статус ВПО, а також тим громадянам, які наразі проживають в регіонах, що постраждали через активні бойові дії та вразливі категорії населення.

Кожен член сім'ї буде отримувати 2200 гривень протягом трьох місяців. Щоб зареєструватися у цій програмі, необхідно встановити WhatsUp. Після цього надіслати текст "NRC" на номер 0 800 609 844. Потім ви отримаєте інструкції, що робити далі.

Заявки розглядаються до 10 днів. Якщо заявка буде схвалена, гроші прийдуть вже через місяць.

Ця допомога доступна лише тим українцям, які не брали участь у інших грошових програмах.

Допомога для сімей ветеранів та загиблих учасників бойових дій зі статусом ВПО 

Близькі родичі ветеранів, а також загиблих учасників бойових дій зі статусом внутрішньо переміщених осіб можуть отримати до 20 тисяч гривень відшкодування на ведення власного бізнесу. Відповідну програму мікрофінансування підприємництва продовжує втілювати Український ветеранський фонд.  

Взяти участь у програмі можуть ветерани та ветеранки, їхні дружини чи чоловіки, батьки, діти  учасників бойових дій (зокрема, всиновлені), а також родичі загиблих захисників та героїв Небесної сотні.  

Щоб отримати кошти, потрібно відповідати одразу трьом критеріям:

  • бути ветераном чи членом родини ветерана;
  • бути ФОПом чи самозайнятою особою;
  • мати статус внутрішньо переміщеної особи, набутий після 24 лютого 2022 року. 

Подати заявку на отримання допомоги можна на сайті Українського ветеранського фонду в розділі мікрофінансування бізнесу – тут.  

Управління Верховного комісара ООН у справах біженців 

У рамках роботи Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, пенсіонери, які не є переміщеними особами, але постраждали від війни, можуть оформити заявку на отримання фінансової допомоги від ООН через платформу "єДопомога".

 За словами екс-міністрки соціальної політики Марини Лазебної, у рамках цієї програми фінансову виплату у розмірі 6660 гривень (по 2220 гривень на місяць) вже отримають майже 65 тисяч осіб.

За детальною інформацією можна звертатися на гарячу лінію: 0-800-30-77-11. Працює з понеділка по п'ятницю з 8:00 до 18:00.

Red Rose CDS Limited

Допомагає пенсіонерам-переселенцям та людям з інвалідністю сумою 2 220 гривень на кожного члена сім'ї заявника впродовж 3 місяців.

Заявка на виплату грошової допомоги від міжнародних організацій заповнюється і подається на інформаційній платформі "єДопомога". Мінсоцполітики проводить верифікацію даних заявника, використовуючи наявні державні інформаційні реєстри та бази даних, що дозволяє отримувати перевірену інформацію про особу.

Рішення щодо надання допомоги відповідній категорії населення та сум виплат приймають міжнародні організації.

Пріоритетними є вразливі групи людей, зокрема люди з інвалідністю, пенсіонери, одинокі батьки, які самостійно виховують дітей, малозабезпечені сім'ї.

 

Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах