Другий фільм литовського режисера про Маріуполь покажуть на Каннському кінофестивалі

Другий фільм литовського режисера про Маріуполь покажуть на Каннському кінофестивалі.

Другий фільм литовського режисера про Маріуполь покажуть на Каннському кінофестивалі. Фото: Facebook

Події
13 травня 2022 07:12

Цього року на Каннському кінофестивалі покажуть фільм литовського режисера Мантаса Кведаравічуса, який загинув у квітні, коли був схоплений російською армією в Маріуполі. Саме про це місто режисер знімав свої фільми. Відомо про дві стрічки Кведаравічуса про Маріуполь - "Маріуполіс" (2016 рік) та "Маріуполіс 2".

Останній фільм покажуть у Каннах у четвер, 19 травня, об 11:30 в театрі "Бунюель".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації 

Про це повідомили на сайті кінофестивалю.

У 2014-2015 роках Мантас Кведаравічус вперше побував на Донбасі та знімав людей, яких зустрічав. У 2022 режисер знову повернувся у серце війни.

Після того, як Мантаса Кведаравічуса розстріляли російські окупанти, його продюсери та співробітники вирішили продовжити справу режисера і доклали всі свої сили, щоб поширити його бачення та фільми. Зняті кадри до кінострічки "Маріуполіс 2" знайшла наречена режисера Ганна Білоброва. Разом із редактором Мантаса Дунею Січовою вони змонтували фільм. 

Другий фільм Мантаса Кведаравічуса про Маріуполь триває 1 годину 45 секунд. Фільм "Маріуполіс 2" розповідає про життя людей серед бомбардувань і відкриває образи, які передають і трагедію, і надію.

Кінострічка показує мужність мешканців міста, які не боялися смерті. Люди підтримували один одного, ризикуючи своїм життям. Вони курили та балакали надворі, незважаючи на бомби. Грошей не залишилося, а життя стало занадто коротким, щоб його пам’ятати, тому люди задовольнялися тим, що мали, і розширювали свої межі. Більше не було ні минулого, ні майбутнього, жодного судження, нічого не означало.

- Це був рай у пеклі, делікатні крила метелика тріпотіли все ближче й ближче одне до одного, запах смерті в її сирому вимірі. Це було серцебиття життя, - написали про події у фільмі на сайті Каннського фестивалю.

Литовський режисер Мантас Кведаравічус - автор таких фільмів, як "Барзах" (2011 рік), "Маріуполіс" (2016 рік) і "Парфенон" (2019 рік). 

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що в мережі з'явився перший фільм Мантас Кведаравічуса про Маріуполь. Ця документальна кінострічка "Маріуполіс" стала переможцем Берлінського кінофестивалю та була показана на Копенгагенському міжнародному фестивалі документального кіно. Фільм також номінований на премію міжнародної правозахисної організації Amnesty International.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах