Літнє сонцестояння 2022: що не можна робити, звичаї, традиції та прикмети

Літнє сонцестояння 2022: що не можна робити, звичаї, традиції та прикмети

Літнє сонцестояння 2022: що не можна робити, звичаї, традиції та прикмети

Події
21 червня 2022 08:41

Літнє сонцестояння споконвіку вважалося одним з найважливіших днів у році. З ним пов'язано безліч звичаїв, обрядів та прикмет. Наші пращури не даремно приділяли особливу увагу цьому явищу, адже воно також цікаве з погляду астрономії.

Літнім сонцестоянням називають найдовший світловий день та найкоротшу ніч у році. Зазвичай воно припадає на 21 червня, а у високосний рік – на 20 червня. Виходячи з цього, 2022 року сонцестояння відбудеться 21 червня.

Така назва явищу подарувала ефект, завдяки якому Сонце ніби "застигає" в зеніті протягом кількох днів.

У цей день Сонце знаходиться на найвищій точці до Землі, а наша планета майже всією Північною півкулею звернена до небесного світила. Літнє сонцестояння знаменує прихід астрономічного літа на Північній півкулі Землі.

У той самий час це означає, що Земля поступово повертається до зими. Після сонцестояння Сонце опускатиметься все нижче, дні стануть коротшими, а ночі - довшими.

Звичаї та традиції

День літнього сонцестояння вшановувався у багатьох народів. Зокрема, він був дуже важливим для давніх слов'ян. Наші пращури помітили, якщо в цей день погода буде непогожою, то і осінь буде такою. Раніше на сонцестояння відзначали одне з головних літніх свят Івана Купала, але з переходом на Григоріанський календар дати змістилися.

У давні часи вважалося, що виконання особливих ритуалів у цей день принесе здоров'я та щастя. На сонцестояння було прийнято прокидатися на світанку та вмиватися росою, яка допомагала зберегти здоров'я, молодість та красу.

У цей день люди збирали трави, адже вважалося, що вони максимально насичуються енергією від сонця і набувають особливої ​​цілющої сили.

День сонцестояння прийнято було відзначати на природі, з хороводами, піснями та багаттями. Свято було присвячене Сонцю, яке в давнину шанували як джерело життя і світла, а багаттями удобрювали землю, що мало принести багатий урожай.

Оскільки сонцестояння завжди було з містикою, не обходилося і без містичних ритуалів. Люди ворожили і загадували бажання, адже передбачення в цей день вважалися найточнішими, а загадані бажання на світанку обов'язково збувалися.

Існували також обряди, пов'язані із заміжжям. Молоді дівчата, які бажають одружитися, носили у волоссі живі квіти. А гарантувати заміжжя міг інший обряд - дівчина мала всю ніч протанцювати біля дев'яти багать. Також вважалося, що якщо хлопець навіть випадково обіллє дівчину водою, то незабаром вони одружаться.

Прикмети

У день сонцестояння люди звертали увагу до природні явища. Виходячи з цього, вони робили прогноз на цей і навіть наступний рік.

Погана і похмура погода в цей день обіцяла мізерний урожай. Наші пращури вважали, що якщо сонце ненадовго сховається за хмарами - це вже означає, що багатих плодів земля не принесе.

Гроза в день сонцестояння також не обіцяла нічого доброго. Це означало затяжну негоду все літо.

А ось рясна роса на світанку навпаки означала багатий і багатий урожай. Зіркове небо в ніч перед сонцестоянням обіцяло багатий урожай грибів восени.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах