Треба дати зрозуміти людям, що мовне питання - маніпулятивне, - Катерина Бабкина

Катерина Бабкина. Фото sodamagazine.com.ua.

Катерина Бабкина. Фото sodamagazine.com.ua.

События
25 апреля 2014 10:04
Автор: Юрий Береза

В "Изоляции" завершается первый украинский литературный фестиваль в Донецке. Одна из участниц, известная писательница и поэтесса Катерина Бабкина, ответила корреспонденту Vgorode на вопросы о языке и современной украинской литературе.

- Яка мета цього фестивалю на ваш погляд?

- Взагалі всі фестивалі - це інструмент нетворкінга і порозуміння людей з людьми. Що він може дати письменникам? Він може дати порозуміння та зв'язок з аудиторією, з якою в нас немає такого тісного контакту, як, наприклад, із центром України. Тут, нажаль, є багато людей, яким ніхто не розповів про те, що українська література насправді існує. Що вона може бути якісною, розважальною, пізнавальною та приємною. Ти бачиш, як нас тут сприймають. Це дуже круто. Шкода що тут немає якихось книжкових форумів, фестивалів, що сюди не привозять авторів із презентаціями. 

- Які очікування були від фестивалю?

- Очікувань від фестивалю в мене не було ніяких. Я в Донецьку вперше, але мені тут дуже подобається. Маю надію, що я приїду сюди ще. Мені подбаються люди, мені подобається те, що відбувається на фестивалі. Що в людей тут є культурне голодування до таких подій. Просто так склалося, що в цьому регіоні у людей трошки інші цінності. Я, наприклад, вчора дізналася, що Донецький театр - один з популярних в Україні, але народ треба ще якось стимулювати.

- Щось нового почули для себе від інших спікерів?

- Так, я їх слухала, але я займаюсь цими речами, про які вони говорять. Тобто, я - підготовленний слухач, я маю змогу розуміти їх, працювати з ними. Було багато особистих точок зору - це круто.

- Зараз йде інформаційна війна та Україна її програє. Як пересічному громадянину не загинути в цій інформаційній блокаді?

- Людина повинна була отримати в процесі виховання освіту культуродумання, але в нас залишився цей радянський спадок. Звісно, Росія має колосальну традицію пропаганди, тому в нас нема ніяких шансів в інформаційній війні. Що можна людям порадити? Думати своєю головою та дивитися очіма навколо. Коли вам кажуть по ТБ, що у вас все добре, а насправді не завжди дома є вода, що їсти, а з розваг - лише півас по вихідних, то треба, мабуть, знайти інші засоби розважати себе. Дивитися художні фільми, наприклад. Щоб людина усвідомила, що досяжною є культура, досяжним є мистецтво, досяжними є подорожі, відкрите та приємне спілкування.

- Про літературне питання: як зробити так, щоб вона потрапляла до Донецька? Не тільки презентаціями.

- Постачати сюди книжки, привозити сюди фільми, приїжджати сюди з доповідями, фестивалями. Дати зрозуміти людям, що їм раді, як читачам, як слухачам, як глядачам. Дати зрозуміти людям, що мовне питання - маніпулятивне. Я не вірю, що є люди, які розуміють російську, а не розуміють українську. Пояснити їм, що це не інструмент навіювання чогось, а лише гарний спосіб культурного зростання, вот і все.

- Що потрібно зробити для того, щоб "Схід та Захід були разом"?

- Що зробити? Жити потрібно. Навести економічний лад в країні, зробити доступними освіту, подорожі, залізничні перевезення. Дати людям змогу заробляти більше, щоб була можливість з'їздити на вікенд до Львова тому що, курва мать, там кльово. Там нема ніяких "бандерівців" з автоматами за кожним рогом, там асболютно спокійно розмовляють російською, якщо бачать, що людина їх не розуміє. І так саме тут - я розмовляю виключно українською і я не мала жодного випадку ворожого ставлення з таксистами, продавцями, людьми на вулицях. Хтось намагався переходити на українську зі мною - це було страшно зворушливо та дуже смішно. Хтось просто посміхався та казав: "О, круто, так красиво розмовляєте". не було такого, щоб мені хтось сказав "Что это за собачий язык" чи щось таке. Це все міфи, анекдоти і безумовно інструменти пропаганди.

- Тобто, потрібно лише спілкуватися чи щось ще?

- Людям просто потрібно любити всіх інших людей і цей світ - це раз. Два - людям потрібно дати умови, в яких можна гідно жити, гідно працювати та отримувати гідну оплату за свій труд. Навіть якщо ти працюєш прибиральником, тому що прибиральники - це капєц які важливі люди, вони мають гідно заробляти. Я вже мовчу про лікарів, вчителів та інших. Все це, нажаль, економічні питання. Не лише вони, але в першу чергу.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ НОВОСТИ ДОНЕЦКА:

Схід та Захід повинні спілкуватися, щоб бути разом, - Любко Дереш

Видеофакт: как прошел первый день литфеста в "Изоляции"

Видеофакт: как прошел второй день литфеста в "Изоляции"

Это чат – пиши и читай 👇
Ого! ты доскролил до нашего чатбота 😏
Теперь у тебя есть возможность настроить его под себя и узнавать важный контент первым, чтобы рассказывать друзьям
Только почта, только хардкор 🤘
Мы в соцсетях