Зі сходу на захід: как донецкая студентка ездила во Львов развенчивать мифы о вражде запада и востока

Україна – це ми, а ми – єдині. 
(на фото львів’янка Вікторія Долайчук-координатор та Яна Тераніс – учасник акції)

Україна – це ми, а ми – єдині. (на фото львів’янка Вікторія Долайчук-координатор та Яна Тераніс – учасник акції)

Люди города
26 марта 2014 14:29
Автор: Яна Тераніс

Боятися їхати до Львова, то як боятися пройтись у інший кінець свого дому, бо наш Україна – то і є наш дім. От я і не побоялася і поїхала у це чарівне місто за акцією "Зі сходу на захід".

Львівські студенти разом з міською радою запросили до свого міста молодь зі сходу та півдня України. Впродовж десяти тижнів організатори акції прийматимуть гостей з Донецька й Маріуполя, Запоріжжя, Харкова, Дніпропетровська, Луганська, Кривого рогу та Криму. Першими щасливчиками стали донеччани. З їхнього візиту 21-23 березня й почалося розвінчування міфу про недоброзичливе ставлення жителів західних регіонів до східних та навпаки.

Отримавши від подруги звичайнісіньке посилання на зустріч у соц.сіті, я заповнила анкету на участь у акції. Через пару днів зателефонувала дівчина і повідомила мені радісну новину, що я можу вже купувати квитки і їхати "на зустріч щастю". Довго не думаючи, витрачаю залишки стипендії на квитки та харчі в дорогу, збираю рюкзак і все – я за крок у Львові.

Наступного дня я вже почувалася справжньою зіркою, бо зустрічали нас на вокзалі десятки камер та журналістів і, звичайно, організатори та координатори. Тут ми мало чого розуміли і лише посміхалися у відповідь усім таким же усміхненим зустрічним людям.

Зі сходу на захід: как донецкая студентка ездила во Львов развенчивать мифы о вражде запада и востока фото

 

Закинули речі до хостелу, трішки привели себе до ладу й одразу усі донеччани відправились на екскурсії. Обійшли весь центр міста, та нажаль, чи на щастя, не зустріли жодного "бандерівця", який би побив нас за нашу російську мову. Хоча, жарти на таку тему постійно були актуальними. До ночі ми збивали ноги, крокуючи львівською бруківкою, та зізнаюся, нічого нема приємнішого за таку втому. А вночі взагалі вибралися на Високий Замок (380 метрів заввишки), щоб погледіти на нічний Львів. І знаєте, нічого прекраснішого я досі не бачила!

Зі сходу на захід: как донецкая студентка ездила во Львов развенчивать мифы о вражде запада и востока фото 1

 

Після такої прогулянки ми й не помітили, як промайнула ніч. І знову, озброївшись українськими прапорами та стрічками (з якими хоч там можна спокійно ходити вулицями), ми вирушили на пошуки нових емоцій та знайомств. Неймовірно вразив прийом у мера.

Зі сходу на захід: как донецкая студентка ездила во Львов развенчивать мифы о вражде запада и востока фото 2

 

"Я хочу,  щоб у цей час ми краще розуміли один одного!" - висловив ціль акції "Зі сходу на захід" мер Львова Андрій Садовий.  "Тут я приймаю самих поважних гостей, - зізнається він – сьогодні такими ж поважними є ви, і це мій обов’язок бути гостинним!" Таке ж ставлення ми відчували й під час спілкування з усіма іншими жителями Львова, і це неабияк важливо! Там мешкають дуже доброзичливі люди, ми це помічали і у хостелах, в яких нам забезпечили безкоштовне проживання, і у закладах харчування, в яких нас також пригощали вечерею задарма, і просто на вулицях міста, де зустрічалися поглядом з усміхненими очима місцевих жителів.

Так от пропитувалися ми ароматами кави й кориці, шоколаду майже три дні. Навіть встигли покататися на велосипедах. Це, звичайно, не краще заняття на бруківці, але враження шалені, особливо, коли ти кидаєш руля і кричиш: "Я вмію кататися без рук!" тоді всі перехожі розступаються, звільнюючи тобі дорогу, ще та забава!

Гостей з Донбасу, тобто нас, пустили навіть на Личаківський цвинтар вночі, хоча, такі "процедури" дозволені лише двічі на рік.

Зі сходу на захід: как донецкая студентка ездила во Львов развенчивать мифы о вражде запада и востока фото 3

 

Три дні пролетіли дуже швидко, здавалось, що навіть оком не встигли поворухнути. Але в пам’яті ця подорож засіла надовго. Й після цього, з рукою на серці можу сказати, що наша країна – велика родина, і неважливо, в якому куточку ти народжений. Доказом є хоча б ті крокодилячі сльози, якими ридали ми і наші друзі львів’яни прощаючись.

Акція "Зі сходу на захід" - це вагомий крок до єднання України, до виховання сильної й дружньої нації. До того ж, так приємно відчувати, що твоя країна цілісна не лише на адміністративному рівні, а й на рівні сердець співвітчизників!

Автор фото Анастасія Эрмолаэва.


Актуальное за сегодня: 

Хроника событий: что сейчас происходит в Донецке

Донецкий райсовет пытались "угостить коктейлем Молотова"

Милиция продолжает искать тех, кого не задерживала на кровавом митинге

ТОП РАЗДЕЛА
Это чат – пиши и читай 👇
Ого! ты доскролил до нашего чатбота 😏
Теперь у тебя есть возможность настроить его под себя и узнавать важный контент первым, чтобы рассказывать друзьям
Только почта, только хардкор 🤘
Мы в соцсетях